Visuele Dysfunctie?

Visuele oogafwijkingen kunnen bij kinderen gezondheidsproblemen opleveren en de schoolprestaties negatief beïnvloeden. Ook volwassenen kunnen in hun maatschappelijk functioneren hinder ondervinden van visuele disfuncties. Vaak wordt onjuist de diagnose dyslexie gegeven, terwijl het vaak veroorzaakt door een onjuiste oogsamenwerking. Als je het beeld niet goed ziet, doordat de oogspieren niet goed samenwerken, krijg je het beeld niet goed binnen op je netvlies. Daardoor komt de interpretatie van het beeld ook niet op de juiste plek. Als kinderen of volwassenen daardoor onjuist een stempel op van dyslexie.

Kenmerken van de aanwezigheid van mogelijke verborgen visuele afwijkingen kunnen onder andere zijn:

– een slordig handschrift;

– het snel vermoeid zijn na een visuele inspanning;

– hoofdpijn;

– branderige ogen;

– nekklachten;

– het gevoelig zijn voor (zon)licht;

– concentratieproblemen;

– coördinatieproblemen;

– ooghandcoördinatieproblemen;

– duizeligheid.

Kijken doe je met je ogen. De interpretatie van wat je ziet, gebeurt in je brein.

Een aantal van de klachten vertoont gelijkenis met dyslexie of ADHD, maar de klachten kunnen dus het gevolg zijn van een oogprobleem. Het is belangrijk om dit aan de voorkant van een traject uit te kunnen sluiten. Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer dit niet goed gebeurt, fixeer je niet goed. De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen niet tot één enkel beeld versmelten, waardoor het zien onduidelijk wordt. Dit kan wazig zicht of onrustig gedrag veroorzaken. Om een indruk te geven hoe een patiënt met fixatiedisparatie teksten ervaart, wordt aan de hand van de onderstaande plaatjes inzicht gegeven.

Schermafdruk 2018-05-31 13.48.51

Het is zeer aannemelijk om te veronderstellen dat een FD-patiënt tijdens een dyslexieonderzoek ten onrechte als dyslectisch zal worden beschouwd.

Als visueel screener en trainer geeft kan ik jou handvatten geven om te kijken of een verwijzing naar een functioneel optometrist wenselijk is. En kun ook op aanwijzing van de functioneel optometrist het vervolgtraject van een visuele training uit gaan voeren bij mij in de praktijk.

Wil je er meer over weten, kijk dan in de brochure  Informatie brochure visuele dysfunctie of maak vrijblijvend een gratis afspraak om te kijken of ik iets voor je kan betekenen. Mail  naar mozaiektuin@ziggo.nl of bel naar 06-23116909

Schermafdruk 2018-05-25 12.10.23

 

%d bloggers liken dit: