Vergoeding coaching

Soms heb je behoeft in je leven om iemand in te schakelen die je kan helpen omdat je bent vast gelopen. Een goed gesprek met je geliefde, beste vriend om iemand in de familie kan al je een flink stuk op weg helpen. Maar soms kom je niet verder. Dan kan een onafhankelijke coach van grote meerwaarde zijn om je weer te laten vertrouwen in je eigen kwaliteiten, je focus weer te hebben op hetgeen wat je energie geeft en je pad weer in het zicht krijgen.

Het kan zijn dat je tegen de kosten aan zit te hikken om een traject aan te gaan bij een (gecertificeerde) coach of begeleider. Er zijn meerdere mogelijkheden die je kan helpen om de kosten van coaching deels vergoed te kunnen krijgen. Welke dat zijn, heb ik voor je op een rij gezet.

Diverse vergoedingen

 • Werkgever
  • Via je COA kan zijn opgenomen dat je een persoonsgebonden opleidingsbudget hebt per medewerker. Dit mag ingezet worden in overleg met je werkgever voor loopbaancoaching of persoonlijke ontwikkeling. Omdat een werkgever ook inziet dat een fitte en gezonde werknemer productiever is voor het bedrijf.
  • Via de Arbo-dienst van je werkgever kan een burn-out preventie traject zijn opgenomen. Neem contact op met je werkgever, dit kan via de bedrijfsarts lopen.
 • Belasting
  • Particulier -> je kunt de kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid én het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro. Het kan interessant zijn om een belastingadviseur te raadplegen om te zien of je in aanmerking komt.
  • Ondernemer ->  zakelijke coaching is aftrekbaar voor de belasting. De kosten vallen binnen de post ondernemerskosten. Voor Ondernemers en ZZP’ers zijn de tarieven aftrekbaar voor de Inkomsten Belasting en de omzetbelasting (21%) is terug te vorderen bij de Belastingdienst.
  • Werkgevers -> de vergoeding kosten loopbaancoaching valt onder gerichte vrijstellingen. Het bedrag is aftrekbaar als zakelijke uitgaven.
 • UWV
  • Informeer naar de beschikbare financiële middelen voor herstel en re-integratie. Via een individuele re-integratie overeenkomst reserveert het UWV een budget om de coaching geheel of gedeeltelijk te betalen. Kijk voor een actueel overzicht van de UWV subsidies op de website van het UWV.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Mocht je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, dan is de kans groot dat het coachtraject vergoed wordt. Coaching heeft immers een gunstig effect op het weer arbeidsgeschikt krijgen van mensen. Win meer informatie in bij je verzekeraar.
 • Zorgverzekering
  • Coaching behoort niet tot het basispakket en wordt doorgaans niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Afhankelijk van het soort polis kan het zijn dat dit soort kosten wel opgenomen zijn in het aanvullende pakket. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden. Je kunt in het overzicht van mijn beroepsvereniging CAT zien welke prestatie codes (voor je behandeling) bij welke zorgverzekeraars worden vergoed.De consulten die ik geef als coach en CAT-therapeut level 3 worden benoemd onder de noemer:
 • 24505 – (kinder) Coaching
 • 24005 – natuurgeneeskundige therapeut

Ik hoop dat dit helpt om een goede keuze te maken. Mocht je hierover willen overleggen of vragen hebben, schroom dan niet om te bellen, mailen of appen.

Geniet van het proces.

Een zonnige groet en veel inspiratie plezier

Susan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: