Inspiratie foto week 44

Stephen Covey heeft in zijn boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap een mooie metafoor over houthakken.

Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. ‘Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!’, antwoord de houthakker. De man zegt: ‘Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.’ ‘Nee’, antwoord de houthakker ‘Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!’.

Als buitenstaander is het makkelijk om te zien dat je even moet stoppen, je gereedschap te verzorgen om daarna weer effectief verder te kunnen gaan. Maar hoe moeilijk is het om dat te doen als je midden in het proces zit! Zeker als stress een factor is in de situatie (de boom moet vandaag nog om!), wil je graag snel verder om de klus af te maken. Naast het slijpen van je bijl, komt er ook nog een bonus voordeel bij. Je geeft je lijf ook de kans om te herstellen. Nu hoeven we in deze huidige tijd niet zoveel meer bomen te hakken.

Maar ook wij moeten ons gereedschap bijhouden en slijpen om effectief te zijn. Ons ‘gereedschap’ kan divers zijn. Het kan echt gereedschap zijn wat moet worden onderhouden, maar je. kunt deze metafoor ook doortrekken naar je brein. Een uitgerust brein functioneert effectiever dan een vermoeid brein. Inkoppertje nietwaar! En toch verzuimen we allemaal (ik incluis) om regelmatig te ontspannen tijdens een intensieve klus. Als je achter je pc zit aan een belangrijk project, dan is het lastig om daar even mee te stoppen en een wandeling buiten te doen tijdens de lunch. Onderzoek heeft uitgewezen dat je brein 30% effectiever is en beter kan focussen na een middagwandeling, dan binnen te zitten. Het brein kan zich maximaal 30 minuten (en dat is al ruim) focussen op 1 taak, terwijl we vaak in vergaderingen zitten van 2 of meer uren.

Hoeveel krijg je dan nog mee aan het einde van de dag? Hoe effectief was je eigenlijk gedurende de dag? Hoeveel krijg je mee? Hoe effectief ben je als je doorwerkt zonder pauzes? Hoe lang kun je focussen? En als je nu echt eerlijk bent: hoe lang kun je je focussen op 1 opdracht? Hoe vaak laat je je afleiden door je telefoon of sociaal media? Is dat ontspanning? Wat brengt dat je als je echt iets anders gaat doen? Pauzes houden kan al heel klein. Een kleine stoel yoga oefening doen, een korte 3 minuten meditatie of aandachttraining, een kopje koffie heel bewust drinken met al je zintuigen, even een kopie maken op de 5de verdieping ipv je eigen verdieping (en dan de trap nemen 🙂 en nog veel meer kleine uitstapjes. Welke uitstapjes kun jij voor jezelf verzinnen om een korte pauze te nemen?

Even rust nemen om de bijl te slijpen, om daarna weer verder te hakken

Geniet van het proces.

Een zonnige groet en veel inspiratie plezier.

Susan

Wil je meer leren over symboliek in de fotografie? Volg dan een online training Mindful Fotografie bij coachpraktijk Mozaïektuin. 

We zijn even bezigu2026momentje aub
Succes! Je staat nu op de inspiratie mailltijst van Coachpraktijk Mozau00efektuin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: