Als je een zonnebloem wilt, vraag dan niet om een bloem

Gebeurd het jou ook wel eens? Dat iemand niet begrijpt wat je bedoeld? Je bent er 100% van overtuigd dat je overduidelijk hebt gecommuniceerd, maar de ander vat het toch anders op. Overigens zonder dat je het beide doorhebt….

Je maakt onbewust een ‘landkaart’ of ‘plattegrond’ van het onderwerp waar je over praat. Daarin neem je mee: je eigen opvattingen & overtuigingen, normen & waarden, vroegere ervaringen, wensen en verlangens. Daarin is ieder uniek en heeft zijn eigen prachtige plattegrond of unieke wereld gecreëerd.

Een mooi metafoor is dat je beide met verschillende plattegronden aan het overleggen bent over hetzelfde onderwerp. Concreet, je zoekt naar de Grote Markt, waarvan jezelf de plattegrond van Groningen voor je neus hebt en je partner de plattegrond van Den Haag. Als je dan niet hebt kort gesloten hoe je parameters eruit zien voordat je vertrekt, loopt je tegen een heleboel spanningen, frustraties aan… daardoor ontstaat miscommunicatie. Dit is een onbewust proces.

Tijd om weer naar jezelf te kijken dus. Probeer eens te achterhalen wat jij logisch vindt, maar een ander wellicht niet. Zeg specifiek wat je van een ander verwacht en ga er niet van uit dat de ander net zo denkt als jij. Vat samen of laat de ander samenvatten wat jij hebt gevraagd of gezegd. Dan weet je of je vraag of opmerking binnenkomt zoals je hem bedoeld hebt.

Miscommunicatie ontstaat door het onbewust filteren en weglaten.  Doordat we zoveel prikkels ontvangen, kunnen we niet alle informatie bewust delen. Om miscommunicatie te voorkomen moeten we ervan bewust te zijn hoe je eigen plattegrond of landkaart eruit ziet. Met al je eigen opvattingen & overtuigingen, normen & waarden, vroegere ervaringen, wensen en verlangens. Bij bewustwording hiervan voorkom je dat je automatisch aanneemt wat een ander bedoeld, zodat je niet in je eigen valkuilen en patronen valt.

Goed om vaker bij stil te staan, toch?

Nieuwsgierig en leergierig geworden om jouw plattegrond of landkaart in beeld te brengen? Neem dan vrijblijvend contact met me om zodat we kunnen bespreken hoe we op een liefdevolle manier richting kunnen geven aan jou pad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: