Wordt je gelukkig door te fotograferen?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat je gelukkiger wordt door te fotograferen. Dit ontdekte o.a. de Californische psycholoog Kristin Diehl. Zij liet 2000 mensen in 9 verschillende experimenten foto’s nemen tijdens etentjes, bustours en museumbezoek. Daaruit blijkt dat de mensen die foto’s namen tijdens het onderzoek significant gelukkiger waren doordat ze meer betrokken raakte door het fotograferen met de omgeving. Bron: Kristin Diehl e.a., How taking photos increases enjoyment of experiences, Journal of Personality and Social Psychology, 2016

Een wat ouder onderzoek uit 2005 toont aan “dat mindful fotograferen een positieve boost geeft aan je gevoel van welzijn en verdieping en waardering geeft voor jouw directe fysieke omgeving en in je leven in het algemeen. (Bryan, Smart, & King, 2005)”

Ik herken dit wel uit eigen ervaring. Als ik aan het fotograferen ben, dan ben ik in het NU. Mijn gedachten verstommen en worden stil.  En ik ben totaal aanwezig in het moment. Visueel is de focus doordat je bezig bent met kaderen, maar ondertussen hoor je de vogels fluiten, de wind waaien, voel je dat je handen koud worden, of de zon op je rug branden.

Met de Mindful Fotografie workshop gaan we de natuur in om te fotograferen. Je gaat met een verbindende opdracht de natuur in, zodat je een focus hebt. Eenmaal in de natuur ga je je focussen op al je zintuigen (mindfulness) en die in verbinding zetten met de vraag waarmee je op pad ben gegaan. Daar komen mooie en indrukwekkende foto’s uit. Ieder met een verhaal en verborgen symboliek. Door deze symboliek in de vorm van kleuren, materiaal en het kader wat je gefotografeerd hebt, wordt de onderliggende verborgen boodschap bloot gelegd en kom je een laagje dieper bij je bewustzijn. Wat hele mooie, grappige, ontroerende momenten kan opleveren.

Ben je nieuwsgierig geworden wat dit voor jou kan betekenen? Kijk hier dan voor meer informatie en/of ervaringen of schrijf je direct in voor de workshop Mindful Fotografie.

Tot snel.

header MF-min

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: