Geen dyslexie… wat nu?

Tijdens het OGN congres wordt de workshop “Geen dyslexie… wat nu?” aangeboden. De workshop gaat over welke stappen je kunt ondernemen als je met een leerling die moeite heeft om bij te blijven in het onderwijs, je als docent het gevoel hebt dat er meer in zit, maar er niet uit komt. Er kunnen o.a. 2 paden zijn die je verder kunt uitzoeken.

Schermafdruk 2018-05-31 13.48.51

Allereerst kun je uitzoeken of een leerling een goede samenwerking heeft met de ogen. Visuele oogafwijkingen kunnen bij kinderen gezondheidsproblemen opleveren en de schoolprestaties negatief beïnvloeden. Ook volwassenen kunnen in hun maatschappelijk functioneren hinder ondervinden van visuele disfuncties. Vaak wordt onjuist de diagnose dyslexie gegeven, terwijl het vaak veroorzaakt door een onjuiste oogsamenwerking. Als je het beeld niet goed ziet, doordat de oogspieren niet goed samenwerken, krijg je het beeld niet goed binnen op je netvlies. Daardoor komt de interpretatie van het beeld ook niet op de juiste plek. Als kinderen of volwassenen daardoor onjuist een stempel op van dyslexie. Tijdens de workshop leer je de kenmerken te herkennen en weten welke stappen je kunt nemen om er iets aan te doen.

Schermafdruk 2017-07-18 15.01.29Het andere pad om uit te zoeken is beelddenken. Na onderzoek blijkt dat leerlingen met een leerachterstand of dyslexie vaak in beelden denken, niet in woorden. Daardoor wordt de lesstof niet begrepen en onthouden. Het onderwijs sluit niet aan bij iedere denkwijze want de meeste mensen (±95%) leren via het gehoor. Slechts een kleine groep leert visueel. Bijles helpt onvoldoende omdat ze dan meer informatie op ‘foute’ wijze krijgen aangeboden. Door de informatie te vertalen naar beelden, kan deze groep zich de lesstof wel eigen maken. Tijdens een korte training leer je deze techniek zelf toepassen. Ideaal om vervolgens de lesstof in de klas goed te kunnen volgen.

Het doel van de workshop is dat je als docent de kenmerken leren te herkennen van leerlingen die beelddenken of een visuele dysfunctie hebben. Daardoor kan een leerling en jij als docent handvatten krijgen en toepassen waardoor het leren passend is voor de leerling. Daardoor kan het gedrag in de klas van de leerling verbeteren omdat het of weer goed kan zien, waardoor het minder energie kost. Of het wordt op een passende manier aangeboden, zodat de leerling weet wat hij/zij moet gaan doen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: